TAŞKENT (AA) - Özbekistan Devlet İstatistik Ajansının verilerine göre Özbekistan, 2024'ün ilk 6 ayında yurt dışına 4 milyar 194 milyon 500 bin dolarlık altın satarken, bu yılın aynı döneminde 6 milyar 492 milyon 100 bin dolarlık altın ihraç etti. Buna göre ülkenin altın ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 54,8 arttı.

Yılın ilk yarısında Özbekistan'ın toplam ihracatı 14 milyar 816 milyon 400 bin dolar olarak hesaplanırken, altının ülkenin toplam ihracatındaki payı geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 32,1, bu yılın aynı döneminde ise yüzde 38,4 oldu.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, ocak-haziran döneminde toplam 19 ton altın satan Özbekistan, yılın ilk yarısında dünyanın en çok altın satan ülkesi olarak kayıtlara geçti.

Özbekistan, altın-döviz rezervlerindeki altının payı rekor seviyeye ulaştı

Özbekistan, 2024'te ürettiği yaklaşık 120 ton altın ile dünyanın en çok altın üreten 10 ülkesi arasında yer aldı.

Ülkenin altın rezervleri 1 Temmuz itibarıyla 364,5 ton olurken, bu rakam Özbekistan'ın dünyadaki en çok altın rezervine sahip ilk 20 ülke arasında yer almasını sağladı.

1 Ocak 2025 itibarıyla Özbekistan'ın 41 milyar 181 milyon 600 bin dolar olan altın-döviz rezervleri, 1 Temmuz itibarıyla 48 milyar 549 milyon 700 bin dolara ulaştı.

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
İçeriği Görüntüle

Ülkenin altın-döviz rezervlerinde altının payı 1 Ocak itibarıyla 32 milyar 36 milyon 700 bin doları oluştururken, ülkenin altın rezervlerinin değeri 1 Temmuz itibarıyla rekor seviye olan 38 milyar 417 milyon 800 bin dolara ulaştı. Bu dönemde Özbekistan'ın altın rezervleri, 6 milyar dolar 381 milyon 100 bin dolar artmış oldu.

Ülkenin toplam altın-döviz rezervlerinde altının payı 1 Ocak 2025'te yüzde 77,7'yi oluştururken, bu rakamın 1 Temmuz itibarıyla yüzde 79,1'e yükseldi.

'Özbekistan, altın satışlarını arttırarak ekonomisini daha da güçlendirmeyi hedefliyor'

Özbek ekonomist Uluğbek Yakubov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özbekistan'ın dünya altın üretiminde ve ihracatında önemli ülkeler arasında yer aldığını ve bundan dolayı altının ülkenin dış ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Yakubov, Özbekistan'ın son yıllarda dünyadaki en çok altın ihracatı yapan ülkeler arasında yer aldığını vurgulayarak, altın satış hacminin ülkenin ekonomik stratejileri ve küresel altın fiyatlarındaki dalgalanmalara göre değiştiğinin altını çizdi.

Toplam ihracatında altının payının artmasında ülkede altın üretiminin artması ve dünya piyasasında altın fiyatlarının yükselmesinin etkili olduğunu ifade eden Yakubov, diğer bir etkenin de ülkede altın üretimini ve ihracatını kolaylaştıran düzenlemelerin yapılması ve altın sektörünün daha şeffaf ve pazar odaklı hale getirilmesi olduğunu kaydetti.

Yakubov, şunları söyledi:

'Küresel piyasalarda altın fiyatlarının yükselmesi, Özbekistan için önemli fırsatlar sunuyor. Özbek makamları, bu durumu ülkenin ihracat gelirlerini arttırmak için kullanıyor. Özellikle son yıllarda ülkenin altın ihracatı, pamuk gibi geleneksel tarım ürünlerinin önüne geçerek dış ticaretin en büyük itici gücü haline geldi. Bu durum, ülkenin cari açığını dengelemesine ve ekonomisini dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirmesine yardımcı oluyor. Özbekistan, altın satışını arttırarak yer altı zenginliklerini etkin bir şekilde değerlendirmeyi, dünya altın fiyatlarındaki artıştan faydalanmayı ve ekonomisini daha da güçlendirmeyi hedefliyor.'

Yakubov, ayrıca hükümetin son yıllarda madencilik sektörüne büyük yatırımlar yaptığını hatırlatarak, bunun ülkenin yıllık altın üretimi ve ihracatının önümüzdeki yıllarda da artmasını mümkün kıldığını sözlerine ekledi.


Muhabir: Bahtiyar Abdülkerimov

Kaynak: AA