Ekonomi

Maltepe Üniversitesi'nde "Yapay Zeka Çağında Öğretmen Esenliği" sempozyumu düzenlendi

- Maltepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu: - "Yapay zekayı anlamak, geleceği anlamaktan geçiyor. Bizler de geleceğe bu tür tohumlar atarak, hem öğretmenlerin yeterliliklerini daha iyi hale getirmek hem de bu süreci etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için çok güzel bir görevi üstlendik"

İSTANBUL (AA) - Yapay zeka teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin öğretmenlik mesleğine etkilerinin ele alındığı "Yapay Zeka Çağında Öğretmen Esenliği" adlı ulusal sempozyum gerçekleştirildi.

Maltepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince düzenlenen ve iki gün süren sempozyuma, Maltepe Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen Çetintaş, Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Hale Bağce Özbaş'ın protokol konuşmalarını gerçekleştirdiği sempozyumun ilk paneli, "Yapay Zeka ile Eğitimde Dönüşüm" başlığıyla Prof. Dr. Betül Çotuksöken'in moderatörlüğünde düzenlendi.

Panelde, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur, yapay zekayla şekillenen öğrenme ortamlarında öğretmen rollerinin yeniden tanımlanması gerektiğini ve bu süreçte, öğretmen esenliğinin merkeze alınmasının önemli olduğunu vurguladı. Özyeğin Üniversitesinden Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın da "Yapay Zeka Eğitiminin Dünü ve Bugünü" adlı sunumunda, yapay zekanın eğitimdeki tarihsel gelişimini ve mevcut uygulama örneklerini değerlendirdi.

"Yapay zeka okuryazarlığı" konusuna odaklanan Maltepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu, öğretmenlerin dijital çağda sahip olması gereken bilgi ve farkındalık düzeyinin önemine değindi. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, "eğitimde hibrit zeka" kavramının detaylarını açıklarken, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sibel Cengizhan ise "Yapay Zekayla Eğitimin Geleceği" başlıklı sunumunda eğitimde yaşanabilecek projeksiyonları paylaştı.

Dr. Gökçe Güvercin'in moderatörlüğünde, "Öğretmenin Mesleki Gelişiminde Yapay Zekanın Rolü" adlı sempozyumun ikinci oturumu yapıldı.

Panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Başal'ın "Modadan Derinliğe: Eğitimde Yapay Zeka ve Öğretmen Gelişimini 'Normalleşme' Kavramıyla Okumak", Bahçeşehir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gürsu Aşık'ın ise "Ölçme-Değerlendirmede Yapay Zeka Destekli Mesleki Gelişim Ekosistemleri" başlıklı sunumlarına yer verildi.

Yeditepe Üniversitesi'nden Dr. Onur Seçkin, "Yapay Zeka Çağında Öğretmen Esenliği: Dengeyi Bulmak Mümkün mü?" isimli sunumunda öğretmenlerin dijital denge arayışını ele aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Fetiye Erbil ise "Fırsatlar, Sınırlar ve Dönüşen Roller" başlıklı sunumunda, yapay zeka teknolojilerin getirdiği fırsat ve riskleri bütüncül bir yaklaşımla irdeledi.

"Dijital Dönüşüm Sürecinde Öğretmen Yeterlikleri ve Öğrenme Stratejileri" adlı son oturum ise Prof. Dr. Aslı Görgülü Arı moderatörlüğünde yürütüldü.

İstanbul Okan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halide Gamze İnce Yakar, "Dil ve Edebiyat Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar" isimli sunumunda dijital araçların dil eğitiminde nasıl kullanılabileceğini anlattı. Bağımsız araştırmacı Dr. Özlem Al, "Dijital Çağda Dikkat Dağınıklığına Karşı Okuma Çemberi" adlı çalışmasında öğrencilerin dikkat sürelerini artırmaya yönelik öneriler sundu.

Maltepe Üniversitesi'nden Dr. Sevim Aşiroğlu, "Yapay Zeka Destekli Ortamlarda Öğretmen Yetkinlikleri" başlıklı sunumunda öğretmenlerin dijital ortamlarda etkili kullanım becerilerini irdeledi. Panelin son konuşmacısı Darüşşafaka Eğitim Kurumları Eğitim Teknolojileri Uzmanı Yağmur Elitoğ ise "Yapay Zeka ile Değişen Öğretmenlik Paradigmaları: Darüşşafaka'dan Deneyimler" adlı sunumunda, kurum temelli uygulama örnekleri paylaştı.

- 90 maddelik bildiri paylaşıldı

Maltepe'de görev yapan öğretmenlerin yer aldığı "Sahne Senin Öğretmenim Korosu"nun dinleti sunduğu sempozyumda, Türkiye'nin her bölgesinden öğretmenler, akademisyenler, lise, lisans ve lisansüstü öğrenciler ve bağımsız araştırmacılar tarafından farklı disiplinlere yer verilen 90 maddelik bildiri de paylaşıldı.

Bildirinin içeriğinde; fen eğitimi, ölçme-değerlendirme, öğretmen eğitimi, dil öğretimi ve eğitim teknolojileri gibi çeşitli alanlar yer aldı. Katılımcılar ise devlet okulları, özel eğitim kurumları, vakıf ve devlet üniversiteleri gibi geniş bir kurumsal yelpazeyi temsil etti. Bildiride, yapay zeka destekli senaryo temelli öğrenme, öğrenci başarısını izlemeye yönelik akıllı takip sistemleri, öğretmen yetkinliklerinin artırılmasına yönelik dijital araçlar, dikkat dağınıklığına karşı uygulamalar ve eğitimde etik yapay zeka kullanımı gibi temalara odaklanıldı.

Sempozyum sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde ise dijital çağda öğretmen esenliği için psikolojik, pedagojik, teknolojik ve mesleki yönlerin birlikte ele alınması gerektiği vurgulandı. Yapay zeka çağında öğretmenlerin güçlendirilmesine yönelik politika önerileri, etik çerçeveler ve sürdürülebilir gelişim stratejileri de kamuoyuyla paylaşıldı.

- "Yapay zekayla ilgili tüm gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştık"

Etkinlikte AA muhabirine açıklamalarda bulunan Maltepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu, iki gün boyunca yapay zekayla ilgili tüm gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

Sempozyumun ilk gününde, yapay zekanın masaya yatırıldığına ve hibrit zeka üzerinde bilgiler paylaşıldığına değinen Nuhoğlu, ikinci gün ise yapay zekanın öğretmenlik mesleğine etkilerinin ele alındığını söyledi.

Sempozyum boyunca öğretmen, akademisyen, öğretmen adayları ve lise öğrencilerinin bilimsel çalışmalar sunduklarını dile getiren Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Etkinlikte, 83 bildiri sunuldu. Buradaki amacımız, yapay zeka çağında öğretmenlerin iyi oluş hallerini daha ön plana çıkarmak ve öğretmenlerin yeterliliklerini daha iyi hale getirebilmek için neler yapabileceğini tartışarak, gündeme getirmek. Akademisyenlerin, yöneticilerin, öğretmenlerin, öğretmen adaylarının ve lise öğrencilerinin katıldığı çok geniş yelpazede bir gruba, bu konuyu sunma fırsatımız oldu."

Yapay zekanın önemine değinen Nuhoğlu, "Yapay zekayı anlamak, geleceği anlamaktan geçiyor. Bizler de geleceğe bu tür tohumlar atarak, hem öğretmenlerin yeterliliklerini daha iyi hale getirmek hem de bu süreci etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için çok güzel bir görevi üstlendik. Ulusal düzeyde başlattığımız bu süreci, küresel seviyeye de ilerletmeyi arzuluyoruz. Öğretmenlerin kültürel ve mesleki gelişimlerine yönelik yapay zekanın etkileriyle ilgili, uluslararası düzeyde uzun soluklu çalışmalar yapmayı hedefliyoruz." dedi.