Genel

KKTC, doğurganlık oranını yüzde 2'nin üzerine çıkarmayı hedefliyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, "Hedefimiz iki, üç yıl içerisinde, aldığımız bu tedbirlerle, yaptığımız teşviklerle doğurganlık oranlarını yine yüzde 2'nin üzerine çıkarmak." dedi.

İSTANBUL (AA) - Gardiyanoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde "Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" temasıyla Şişli'deki bir otelde 22-23 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu Uluslararası Aile Forumu'nda, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aile yapısı üzerine çok ciddi çalışmaları ve özel bir ilgisinin olduğunu vurgulayan Gardiyanoğlu, "Biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bunu yakinen takip ediyoruz." diye konuştu.

Gardiyanoğlu, özellikle 2025 yılının Aile Yılı ilan edilmesinin KKTC'de de özellikle aileye ve kadına yönelik olan projelerin akışını pozitif yönde değiştirdiğini belirtti.

Uluslararası Aile Platformu'nda KKTC'nin yaptığı projeleri anlatmalarının ve tüm ülkelerin vizyonlarını almalarının son derece önemli olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, "Aile bir toplumun çelik yapı taşıdır. Biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak da aile yapısına son derece önem vermekteyiz." ifadelerini kullandı.

Gardiyanoğlu, imzalanan protokolün ve tüm ülkelerin bu yöndeki söylemlerinin, ne kadar doğru yolda olduklarının ispatı olduğunu belirterek "Aile yapısının korunması da bizim için son derece önemli." dedi.

KKTC, aile yapısının korunmasıyla ilgili çıkan ortak mesajdan memnun

Uluslararası Aile Forumu'nun küresel yüzeyde aile politikalarına katkısına ilişkin Gardiyanoğlu, "Belki yabancı lisanda konuşuyor olabiliriz ama özellikle Müslüman kökenli toplumlara bakıldığında, aile yapısıyla ilgili tüm bakanların açıklaması aynıydı. Bu, çok önemli bir şeydi, önemli bir unsurdu." değerlendirmesini yaptı.

Gardiyanoğlu, Uluslararası Aile Forumu'na katılan tüm bakanların "doğurganlık oranlarını hızlı bir şekilde yukarıya doğru çıkaracak olan ekonomik tedbirlerin alınmasıyla ilgili" hususa dikkati çektiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Kadının doğum, öncesi ve doğum sonrası olan haklarının iyileştirilmesi konusunda olsun, iş hayatına katılma oranlarıyla ilgili olsun, yeni okulların, yeni kreşlerin açılmasıyla ilgili olsun. Tüm söylem ve eylem birdir."

Forumda tüm bakanların üzerinde durduğu konuya dikkati çeken Gardiyanoğlu, "Bugün tüm platformda olan bakanlar da farklı sapkın grupların aile yapısını bozmasıyla, LGBT olaylarının artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi." ifadesini kullandı.

Gardiyanoğlu, "Burada Afrika'dan olsun, Orta Doğu'dan olsun, Kuzey Kıbrıs'tan olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nden olsun, Macaristan olsun tüm ülkeler bugün ortak bir metne imza attık. Bugün tüm bakanların özellikle aile çekirdeğinin, aile yapısının korunmasıyla ve ailemizin gerek teknoloji bağımlılığından gerekse de küresel diğer tehlikelerden en önemlisi de bu sapkın gruplardan korunmasıyla ilgili imza koyması, bana göre tüm küresel dünyada en büyük kazanım." diye konuştu.

KKTC'de kadınların iş hayatındaki rolü artıyor

KKTC'nin aileyi korumaya yönelik ulusal düzeyde geliştirdiği ve diğer ülkelerle paylaşabileceği özgün uygulamalara değinen Gardiyanoğlu, Azerbaycan heyetiyle yaptıkları görüşmede Azerbaycan'ın KKTC'nin bu konuda aldığı projelerden bahsettiklerini aktardı.

Kadının iş gücüne katılımı ve aile kurmasıyla ilgili yaptıkları destekleri anlatan Gardiyanoğlu, "Kadınlarımızı hem ekonomik açıdan desteklemek hem de iş hayatına dahil etmek için yüzde 100 sosyal sigorta prim desteği vermeye başladık." ifadelerini kullandı.

Gardiyanoğlu, KKTC'de sosyal hizmetler alanında, özellikle Kıbrıs kültürünün yaşatılmasıyla ilgili el sanatları kursları açtıklarını belirterek "Bu kursla mezun olacak olan tüm girişimci kadınlarımıza da 4 yıl boyunca tam sosyal güvenlik yatırımlarının hepsini biz bakanlık olarak üstlendik ve Maliye Bakanlığımızla buna paralel olarak da birçok uygulamalara geçtik." değerlendirmesini yaptı.

Gardiyanoğlu, "Yani hem kadınımızı iş hayatında güçlendiriyoruz hem de emeklilikle ilgili geleceğini sağlıyoruz. Özellikle evlenen kadınlarımıza asgari ücretin iki katına kadar ödenek veriyoruz. Doğum öncesi ve doğum sonrası izin sürelerini artırıyoruz. En önemlisi de eğer özel sektördeyse doğumdan sonra tam 9 ay boyunca emzirme izni veriyoruz. Eğer kamuda görevli bir kadınımız doğum yapmışsa çocuğuna bakabilmesiyle ilgili bir 6 ay da bir emzirme veriyoruz." diye konuştu.

"Hedefimiz doğurganlık oranlarını ikinin üzerine çıkarmak"

Şu anda doğurganlık oranlarının yüzde ikinin altında, yaklaşık yüzde 1,8'lerde olduğunu aktaran Gardiyanoğlu, "Hedefimiz iki, üç yıl içerisinde, aldığımız bu tedbirlerle, yaptığımız bu yardımlarla, yaptığımız bu teşviklerle doğurganlık oranlarını yine ikinin üzerine çıkarmak." dedi.

Gardiyanoğlu, Bakanlık olarak görevlerinden birisinin ailenin yapısını korumak olduğunu belirterek "Evlilik ve boşanma oranlarında ciddi farklılıklar başladı. Neredeyse her yıl evlilik oranı kadar boşanma olayı yaşıyoruz. Bu da tabii doğurganlık olaylarına, ailenin temel taşının bütünlüğüne ciddi anlamda bir tehlike arz etmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Gardiyanoğlu, bunlarla ilgili de yine sosyal hizmetler kurumlarının psikologlarla, pedagoglarla ve uzmanlarla ebeveynlik yetilerinin artırılması veya sorumlu eşlerin tekrardan aynı çatı altında olabilmeleriyle ilgili psikolojik destek vermeye başladıklarını dile getirdi.


Muhabir: Muhammet Tarhan